6+1 μυστικά για πετυχημένα κέικ

Το κέικ το αγαπάμε όλοι, κακά τα ψέμματα. 

Απορίες όπως, γιατί το κέικ δεν μου φούσκωσε? έπρεπε να είναι τόσο υγρό στο κέντρο? γιατί δεν ξεκολλάει από την φόρμα? πως να φτιάξω ένα κέικ που να μην μυρίζει πολύ αυγό?
Είναι βασικό να ξέρεις μερικά έξυπνα μυστικά που θα σου λύσουν τα χέρια και θα κάνουν τα κέικ σου να τα ζητάνε όλοι.


Κέικ λεμονιού, το αγαπημένο μου. Συνταγή εδώ.

1. Προθέρμανε τον φούρνο σου στον αέρα, πάντοτε στην θερμοκρασία που δίνετε από την συνταγή. Το ταψί με το κέικ πρέπει να μπαίνει σε ήδη προθερμασμένο φούρνο ώστε να ψηθεί και να διογκωθεί σωστά.

2. Τήρησε τις αναλογίες της συνταγής. Μην διαφοροποιείς τα γραμμάρια, κάθε αλλαγή στην συνταγή δεν θα σου δώσει το αποτέλεσμα που ζητάς. Ακόμα κι αν θέλεις να αλλάξεις τις αναλογίες κάντο την 2η φορά που θα επιχειρήσεις την ίδια συνταγή. Τουλάχιστον τότε θα έχεις κριτήριο του πριν και του μετά.

3. Πάντα τα γαλακτοκομικά (αυγά, βούτυρο, γάλα), πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι πετυχαίνεις καλύτερη ομογενοποίηση κατά την διάρκεια εκτέλεσης της συνταγής.


Δοκίμασε την ” Φθινοπωρινή μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα”, κλικ εδώ.

4. Τα στερεά/διογκωτικά υλικά (αλεύρι, σόδα, μπέικιν πάουντερ), καλό θα είναι να τα κοσκινίζεις, με τον τρόπο αυτό τα κέικ βγαίνουν πιο αφράτα. Χρησιμοποίησε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή πιο ιδανικά μαλακό αλεύρι.

5. Δώσε βάση στο μέγεθος – επιλογή του ταψιού. Ακολούθησε τις οδηγίες της συνταγής για το πια φόρμα θα επιλέξεις ώστε να ψήσεις το κέικ. Πάντα το μείγμα να καλύπτει το 3/4 της φόρμας. Το υπόλοιπο τμήμα που αφήνουμε ελεύθερο θα καλυφθεί από το μείγμα που θα φουσκώσει.


Το απόλυτο “Vegan κέικ σοκολάτας” , θα το βρεις εδώ.

6. Τα υλικά δεν θέλουν πολύ χτύπημα. Επικρατεί μια άποψη πως όσο περισσότερο χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο αφράτο θα βγει το κέικ. Είναι μύθος. Όσο πιο πολύ τα χτυπάμε και φουσκώνει το μείγμα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κάτσει κατά το ψήσιμο.

7. Μην ανοιγοκλείνεις το φούρνο. Μόλις μπει το κέικ για ψήσιμο, τα πρώτα 30 λεπτά μην ανοίξεις την πόρτα καθώς το διάστημα εκείνο αποκτά όγκο. Η μεσαία σχάρα είναι ιδανική για το ψήσιμο καθώς ο αέρας διαχέεται παντού επομένως το κέικ φουσκώνει ομοιόμορφα.